De eerste maand

Hoe ging het tot nu toe?

4U Retail

Mijn eerste maand, hoe ging het?


Mijn eerste maand, dat was me het maandje wel. Er is eigenlijk best veel gebeurd en ik heb verschrikkelijk veel geleerd. Op bepaalde vlakken ging het extreem goed, op andere vlakken wat minder. Ik zal je er vandaag uitgebreid over vertellen.

In mijn eerste blog vertelde ik dat ik was begonnen met mijn Miljonairs Challenge. Van 1 tot en met 10 Januari ben ik vooral bezig geweest met informatie. Ik heb op internet zitten surfen en urenlang filmpjes op Youtube zitten bekijken. Mijn doel was duidelijk, op 1 Januari 2024 een miljoen op de bank hebben. Maar hoe ga ik dat doen? 

In eerste instantie had ik bedacht dat beleggen wel eens een idee zou kunnen zijn. Dat denk ik nog steeds. Dadelijk ga ik je vertellen hoe mijn beleggingen zijn gegaan afgelopen maand. Ik doe dit op Plus500.com. Ik ben me er van bewust dat er vele alternatieven zijn. De reden dat ik voor Plus500 heb gekozen is simpelweg omdat ik al maanden aan het "spelen" ben geweest met een testaccount. Daarom was het voor mij de meest logische optie, ik ken het systeem, weet hoe het werkt en had al geoefend. Op 10 Januari besloot ik dan ook mijn eerste inleg te doen bij dit platform.

Mijn eerste inleg

Mijn eerste inleg bij plus500.com

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift
Mijn eerste inleg bij Plus500.com.

In mijn tweede blog vertelde ik je dat ik van plan was in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik had daarvoor online een afspraak gemaakt en was op Vrijdag 31 januari op het kantoor in Den Haag. Ik gaf al aan dat ik niet zeker wist of het nodig zou zijn om in te schrijven, maar wilde dit wel even goed checken. 

In mijn situatie en met mijn plannen bleek een inschrijving niet verplicht te zijn. Ik vertelde dat ik van plan was te gaan beleggen en dat ik wilde gaan werken met affiliate marketing. Beiden kan je particulier doen, geen probleem. Ik vond dat wel prettig om te horen, want zodra je bent ingeschreven heb je de verplichting om elke drie maanden BTW aangifte te doen bij de Belastingdienst. Ook als je geen omzet hebt gemaakt. Daarbij zal je dan ook een boekhouding aan moeten leggen die aan alle kanten klopt en die je kan verantwoorden. 

Voor mij allemaal te veel werk en rompslomp op dit moment. Ik heb dus besloten om gewoon particulier verder te gaan. Natuurlijk kan het zijn dat ik in de loop van de drie jaar alsnog een inschrijving nodig heb. Dan is het alsnog zo geregeld. Het blijft natuurlijk wel zo dat jij je inkomsten zal moeten melden bij de belasting. Als jij naast je vaste baan extra inkomsten genereert, zal je daar net zo goed belasting over moeten betalen.

Ik schreef afgelopen maand ook over mijn plan, zoals het nu is. Dit plan is eigenlijk ongewijzigd gebleven, met uitzondering van het opzetten van een webshop met dropshipping. Daarvoor heb je namelijk wel een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Niet alleen om bij de dropshipper in te kunnen kopen als bedrijf, maar ook om de betalingen vanaf de webshop te kunnen incasseren via een betaalsysteem met iDeal bijvoorbeeld. Webshop met dropshipping is dus (voor dit moment) komen te vervallen. 

Wel ben ik inmiddels bezig met affiliate marketing en met Social Media. Het kan dus zo zijn dat je hier op de website bepaalde dingen ziet die ik je kan aanbevelen. Dat doe ik dan ook alleen als ik er zelf achter sta. Mocht je interesse hebben in een dienst of product en je besluit het aan te schaffen via mijn link, dan zal het zo zijn dat ik een klein percentage ontvang van jouw aankoop. De verdiensten zal ik meteen doorzetten naar mijn Plus500 account, om het te kunnen laten renderen.

Wat betreft Social Media, dat was voor mij een complete verassing. Ik schreef er al over in mijn blog, maar de impact van Social Madia heb ik toch echt onderschat. Voorheen gebruikte ik Social Media vooral zakelijk, maar de afgelopen 5 jaar heb ik er eigenlijk helemaal niet meer zoveel mee gedaan. Ik had nog een Facebook, een LinkedIn en een Twitter account. Google Plus gebruikte ik ook maar dat is er inmiddels voor particulieren niet meer.

Ik heb mijn blogs dus afgelopen maand uitsluitend gedeeld op Facebook en LinkedIn, beiden op mijn persoonlijke accounts. Ik kreeg boven verwachting veel reacties. Ik werd door diverse mensen gemaild, gebeld en kreeg diverse PM's van mensen die mij nog kenden van een aantal jaren terug. Allemaal geïnteresseerd in hoe het met me was en waarom ik "ineens" weer terug was op internet. Dat deed me best goed op persoonlijk vlak, mensen waren me niet vergeten. Mede daardoor ben ik nu nog gemotiveerder om hier een succes van te maken. Want eerlijk is eerlijk, als het mij lukt, dan ben ik er van overtuigd dat iedereen het kan.


Hoe is het dan nu met die 100 Euro? 

Iedereen zal nu wel willen weten hoe het met die 100 Euro is die ik in Plus500 heb gestopt. Nou, die is er nog, maar is wel minder waard geworden. Ik zal je uitleggen wat ik heb gedaan. Allereerst mijn Rekening overzicht, waarin je ziet dat ik geen winst heb gemaakt, maar verlies heb geleden. Maar lees vooral verder, want ondanks mijn verlies heb ik wel degelijk (grote) stappen gemaakt. 

Mijn Rekeningoverzicht

Mijn rekeningoverzicht van Plus500.com

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift
Mijn rekening overzicht van Plus500.com

Ik heb geen winst gemaakt, zoals je op bovenstaande afbeelding kan zien. Maar heb ik dan echt 33,36 Euro verloren? Nee...

Ik heb met de 100 Euro inleg een paar indices, indexen gekocht. In mijn geval heb ik gekozen voor de S&P500 index. Bij Plus500 heet deze de VSA 500. Hier beneden kan je zien hoe de koers in Januari is verlopen. 

Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding, ging het de eerste 3 weken van de maand best goed. De koers ging omhoog en er was niks aan de hand, de eeste 3 weken was ik dus winst aan het maken. Op de 24e van de maand had ik zelfs genoeg winst gemaakt, een euro of 30, om een nieuwe positie te kopen. Een nieuw aandeel zeg maar. Dat deed ik dan ook, want het zag er allemaal rooskleurig uit. 

De maand Januari bij Plus500

Hier onder zie je het koersverloop van de VSA 500 index van Januari 2020

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift
Koersverloop Januarri 2020 bij Plus500.

En toen was daar Corona. Op diezelfde 24 Januari zag ik in de namiddag de koers omlaag gaan. Dat gebeurt meestal op vrijdagmiddag rond 4 uur, had ik in voorgaande weken al ontdekt. Mijn idee was om mijn winst dus te incasseren door mijn openstaande posities te verkopen. Ik zou wachten op de daling die ik had verwacht en bij een lage stand opnieuw kopen, om zodoende meer winst te kunnen maken. 

Dat was fout. Omdat ik dacht dat de koers tot het laagste punt was gedaald op dat moment, kocht ik van al mijn geld weer posities terug. Mijn aanname was, dat als ik op dat lage punt zou kopen, dat ik de maand zou kunnen afsluiten met extra winst. Ik had geen rekening gehouden met marges en had niet eens de gedachte dat de koers nog lager zou worden. Maar, na het weekend opende de koers nog lager dan hij al was en bleef dalen. Dit kwam omdat er uitgebreid in het nieuws was dat er inmiddels dodelijke slachtoffers waren door het Corona virus. De beurs reageerde op deze paniek situatie en daalde. Flink. Uiteindelijk moest ik mijn extra verdiende positie afsluiten met dik verlies, om niet meer te verliezen. 

Wat leerde ik daar nu van? Nou, heel simpel, dat ik mijn risico's dus (veel) beter moet afdekken. (En dat ik misschien soms het nieuws wat meer in de gaten moet houden). Tot nu toe opende ik een positie, dus ik kocht een aandeel op een punt waarvan ik dacht dat het de laagste was. Vervolgens steeg de koers en verkocht ik mijn aandeel weer. Dat is dan ook het absolute basis principe van handelen op de beurs. Dat ging de eerste drie weken dus heel aardig, tot de 24e.

Wat ik had moeten doen, is een zogenaamde "stop loss" instellen. Een stoploss stel je in bij elke positie. Dat wil zeggen dat je aangeeft hoeveel verlies je maximaal durft te nemen op een positie. Stel dus dat je verwacht dat de koers omhoog gaat, dan koop je. Maar wat als het niet omhoog maar nog verder omlaag gaat? Dan kan je instellen dat jij alsnog verkoopt bij een bepaald verlies, zodat je verlies niet oploopt tot je al je geld kwijt bent. 

Dat is denk ik de allerbelangrijkste les die ik deze maand heb geleerd. Daarnaast leerde ik ook dat ik mijn winsten zeker kan stellen. Supergaaf eigenlijk hoe dat werkt. Dit gaat door middel van een "trailingstop". Dat wil zeggen, wanneer jij winst maakt met een positie, kan je een trailing stop instellen om je winst zeker te stellen. Stel dat je koopt en je hebt een winst van een euro. Dan kan je dus die trailingstop instellen en aangeven dat jij van die euro minimaal 70 cent over wil houden.

Dan komt het gave ervan. Als de koers vanaf dat moment daalt, dan zal de positie automatisch worden gesloten bij 70 cent. Dan heb je dus een zekere winst. Maar als de koers stijgt, dan stijgt deze instelling met je mee. Dat houd in, dat als jouw positie naar 2 euro winst stijg, dat de instelling dus mee verhuist. Daarmee zorg je er dan voor dat jouw zekere winst 1,70 Euro is. Want als het op twee euro staat en weer gaat dalen, sluit het automatisch af bij 1,70 Euro. Precies dus die 30 cent marge die je hebt aangegeven. 

Een andere belangrijke les die ik heb geleerd, is dat je nooit al je geld in moet zetten maar bijvoorbeeld de helft of zelfs een derde van je geld. Wanneer je namelijk al je geld meteen investeert en de koersen gaan omlaag, dan kan je eigenlijk geen kant meer op. Je kan dan alleen maar wachten tot het weer dezelfde of een hogere waarde heeft. En soms duurt dat lang, erg lang. Tevens loop je ook het risico dat de koers zoveel daalt dat je er niet meer bovenop komt. In die tijd dat je moet wachten kan je dan niets doen, want je geld staat "vast". De enige manier om dan nog te kunnen handelen is om meer geld te storten. 

Een voorbeeld, stel je koopt een aandeel voor 100 euro. De koers gaat omlaag. Dan wordt je aandeel natuurlijk minder waard. Stel dan je aandeel na een week 90 euro waard is, dan heb je in die zin nog geen geld verloren, maar dan is je geld wel minder waard geworden. Je zou dan kunnen verkopen om je geld weer vrij te maken, maar dan heb je dus wel effectief verlies geleden.

Als de koers omhoog gaat en je sluit af met winst, dan heb je effectief geld verdiend. Dus tussen het moment van kopen en verkopen is er op zich geen sprake van winst of verlies in geld, maar wel in waarde. 

Heb ik het dan zo slecht gedaan? Nee, dat vind ik niet. Ondanks dat ik nu op 33,36 Euro in de min sta, ben ik er van overtuigd dat het aandeel weer gaat stijgen en ik mijn huidige posities kan afsluiten met winst. De daling door het Corona virus zal op termijn wel weer goed komen. Wellicht heb ik dan de eerste maand niets verdiend, en komt er pas in Februari een kleine plus tevoorschijn in mijn account. Dan nog denk ik het goed gedaan te hebben, aangezien ik nu weet wat ik vooral wel en vooral niet moet doen. Door wat hierboven staat heb ik gezien dat ik mijn risico's kan afdekken en mijn winsten zeker kan stellen. Dat maakt het voor mij alleen maar leuker en interessanter. En ook daarom geloof ik dat ik mijn doel zal gaan halen. Oefening baart immers kunst.

Als allerlaatste heb ik geleerd meer geduld te moeten hebben. Wanneer ik de koers zie zakken, ben ik al heel snel geneigd om een aandeel bij te kopen. Ik moet echter langer wachten heb ik gemerkt. Het gebeurt me nog te vaak dat ik koop en dat de positie eerst nog verder weg zakt. Op zich niet heel erg, maar dan duurt het simpelweg langer voordat er weer winst wordt gemaakt.

Aankomende maand zal ik dus meer de focus leggen op wat ik hierboven heb aangegeven, het instellen van een stoploss en het instellen van een trailingstop zullen mij hierbij gaan helpen. Als ik daarbij wat extra geduld kan opbrengen zal ik effectiever beleggen en daardoor mijn risico's beperken en mijn potentiële winsten verhogen.


De termen uit dit artikel

Vond je dit leuk? Vergeet niet te delen!